Ο πιο ύπουλος πόλεμος

Ο πιο ύπουλος πόλεμοςΞεκινάω να γράφω αυτό το άρθρο και κυριολεκτικά αδυνατώ να βρω τρόπο να σας δώσω να καταλάβετε πόσο σοβαρό ζήτημα είναι. Θέλω να με πιστέψετε όμως, το πάθος και η δυναμική που θα επιδείξω σε όσα λεχθούν, δεν προέρχεται σε καμιά περίπτωση από την δική μου δυσάρεστη προσωπική εμπειρία ενός τροχαίου, αλλά απ’ το ακόμη πιο δυσάρεστο γεγονός να βλέπω ανθρώπους γύρω μου να φεύγουν συχνά απ’ τον κόσμο αυτό ως θύματα αυτού του πολέμου, δηλαδή τα τροχαία ατυχήματα.

Το έτος 2013 έφυγαν απ’ τη ζωή εξαιτίας τροχαίων ατυχημάτων 861 άνθρωποι. Με μια πρώτη ματιά, αυτό είναι απλώς ένα νούμερο, ίσως και κατανοητό έως και αποδεκτό. Ας το κοιτάξουμε όμως λίγο καλύτερα. Το νούμερο αυτό μας λέει ότι κάπου στη χώρα μας, και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, περίπου 2,4 άτομα σκοτώνονται κάθε μέρα ( ας φανταστούμε χάριν ευκολίας 5 άτομα κάθε 2 μέρες ) εξαιτίας τροχαίου ατυχήματος. Κάθε μέρα δηλαδή υπάρχουν τουλάχιστον 2 άτομα που ξεκινούνε κάποια στιγμή μες την μέρα να πάνε στη δουλειά τους ή στο σχολείο ή μια βόλτα κ.α. αλλά σπίτι τους το βράδυ δε θα γυρίσουν ποτέ ξανά να κοιμηθούν… Μακάβριο; Δυστυχώς όμως έτσι έχουν τα πράματα.

Ας κοιτάξουμε όμως και λίγο παραπέρα. Το έτος 2013 υπήρξαν 1326 σοβαρά τραυματίες εξαιτίας τροχαίου ατυχήματος. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει κάτι παραπάνω από 3,5 άτομα ημερησίως ( 7 άτομα κάθε δύο μέρες ) θα μείνουν σε κώμα, είτε λόγω κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης θα υπολειτουργούν για μια ζωή, είτε θα αποκτήσουν σοβαρή αναπηρία και τίποτα πια δε θα είναι ίδιο για αυτούς και τους ανθρώπους γύρω τους. Και τέλος, το 2013 είχαμε 13,515 άτομα με ελαφρύ τραυματισμό λόγω τροχαίου. Ξυπνήστε δηλαδή το πρωί και κοιτάξτε γύρω σας ή λίγο παραπέρα κάπου στη χώρα μας. Τουλάχιστο 2 άτομα αύριο θα σκοτωθούν, τουλάχιστο 3 άνθρωποι θα σακατευτούν άσχημα και 37 άτομα θα σπάσουν κάποιο πόδι ή χέρι και δε θα μπορούν να πάνε στις δουλειές τους ή σχολείο. Και όλα αυτά ΑΥΡΙΟ κάπου ανάμεσα μας.

Και πάμε τώρα στο κομμάτι που μας αφορά 100%! Τα βασικότερα αίτια αυτών των τροχαίων είναι η αντικανονική προσπέραση και κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, λάθος απόσταση προσοχής οδηγού, υπερβολική ταχύτητα κ.α. Κάποιος δηλαδή αύριο, επειδή βιάζεται και θέλει να φτάσει κάπου 2-3 λεπτά νωρίτερα, θα σκοτωθεί ή θα σκοτώσει αθώους ανθρώπους που δεν έκαναν τίποτε λάθος. Τόσο απλό και τόσο τρομαχτικό. Μία πολεμική βόμβα μέτριου μεγέθους μπορεί να σκοτώσει περίπου 2-7 άτομα. Ένα βλάκας που προσπερνάει πάνω σε στροφή μπορεί να κάνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά! Κατανοώ ότι είμαστε μια χώρα που ελάχιστα υπολογίζουμε τους κανόνες, γιατί όμως μας είναι τόσο δύσκολο να πάμε στη δουλειά μας ή τη βόλτα μας και να τρέχουμε όσο λέει το όριο, να μην κολλάμε στον μπροστινό και ΠΟΤΕ να μην κάνουμε αντικανονική προσπέραση; Είμαστε σε πόλεμο και ΕΜΕΙΣ είμαστε οι κακοί όσο δεν τηρούμε τους απλούς αυτούς κανόνες!

Κάτι τελευταίο. Τα περισσότερα από αυτά τα ατυχήματα ήταν μεταξύ αυτοκινήτων. Να μην λέμε μακριά απ’ τις μηχανές γιατί είναι σκοτώστρες και παίρνουμε αμάξι και όλα καλά. Η κυρίως διαφορά είναι ότι με το αμάξι μπορούμε να αφαιρέσουμε – καταστρέψουμε και άλλες ζωές εκτός απ’ την δική μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *