Στα καλά του «καθισμένου»

sta-kala-tou-kathismenou

«Στα καλά του καθισμένου». Μία παράσταση που ένας απ’ τους στόχους της είναι να λύσει μια τεράστια παρεξήγηση. Η αναπηρία δεν είναι χωρισμένη απ’ το χιούμορ. Τέτοιο διαζύγιο δεν υπήρξε ποτέ. Ζούνε ακόμη μαζί, αγκαλιάζονται, πάνε βόλτες, φωτίζουν ο ένας τον άλλον όταν υπάρχει σκοτάδι και κρύβουν ο ένας τον άλλον όταν επικρατεί εκτυφλωτικό φως. Είναι μαζί, πορεύονται δίπλα δίπλα, αγωνίζονται χέρι χέρι.

Μια μέρα δύο νεαροί συναντήθηκαν κάπου έξω στο δρόμο. Ο ένας καθόταν σε ηλεκτρικό αναπηρικό αμαξίδιο και ο άλλος ήταν λίγο σκυφτός καθώς πάλευε να κάνει ένα βήμα μπροστά. Προσπαθούσε να σηκώσει τη μεγάλη του κοιλιά. Είχε φάει για 40 άτομα. Ο νεαρός με το αμαξίδιο κοντοστάθηκε για λίγα δευτερόλεπτα δίπλα στο σκυφτό παλικάρι, αλλά στη συνέχεια συνέχισε την πορεία του κανονικά. Λίγα μέτρα παρακάτω σταμάτησε και γύρισε να κοιτάξει πως τα πήγαινε ο νεαρός με τη μεγάλη κοιλιά Ακόμη βρισκόταν στο ίδιο σημείο. Δεν είχε καταφέρει ακόμη να κάνει βήμα μπροστά. Έτσι έκανε όπισθεν και πήγε να βοηθήσει.

Πήγε να βοηθήσει… Το μόνο που μπορούσε να κουνήσει ήταν το τζοιστικ από το αμαξίδιο του κι όμως πήγε να βοηθήσει. Πήγε να βοηθήσει κάποιον που για να ξαναπερπατήσει χρειαζόταν ένα φορτηγό με σόδες. Αυτά σκέφτηκε και γέλασε με την αφέλεια του. Όταν το παλικάρι με την πρησμένη κοιλιά κατάλαβε γιατί επέστρεψε ο νεαρός με το αμαξίδιο, γέλασε κι αυτός. Έμειναν έτσι να παρατηρούν ο ενας τον άλλον για δέκα ολόκληρα λεπτά. Αναρωτιόντουσαν ποιος ήταν σε πιο δύσκολη θέση…

Όταν οι περαστικοί κοίταξαν τους δύο νεαρούς μαζί δίπλα δίπλα, τους λυπήθηκαν.

Όταν οι δύο νεαροί κοίταξαν τους περίεργους περαστικούς, γέλασαν σα μικρά παιδιά.

Αφέθηκαν σε αυτό που εξελισσόταν μέσα τους κι άρχισαν να γελούν δυνατά, άρχισαν να γελούν αληθινά. Γιατί; Γιατί έτσι επιβιώνουν. Δεν τρελάθηκαν. Ίσα ίσα τα έχουν 400. Για πολλούς το χιούμορ δεν είναι μόνο μέσω διασκέδασης αλλά τρόπος για επιβίωση. Τρόπος για να πορευτούν μες τη ζωή. Τρόπος για να νικήσουν τα δύσκολα. Γιατί όσοι χαμογελάνε στα εύκολα, είναι χαρούμενοι. Όσοι όμως γελάν στα δύσκολα, είναι δάσκαλοι.

Σας περιμένουμε όλους 25 Οκτωβρίου, 1-9-15 Νοεμβρίου στο θέατρο Σοφούλη, ώρα 8.30!

Διεύθυνση: Τραπεζούντος 5, Καλαμαριά 551 31
Τηλέφωνο: 231 042 3925