Τα αίτια των θανατηφόρων/σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων στο δήμο Θεσσαλονίκης

aitiaΣτο άρθρο αυτό θα αναδείξουμε τα αίτια που κρύβονται πίσω από τα τροχαία ατυχήματα στο δήμο Θεσσαλονίκης με σκοπό να γίνουν ακόμη πιο προφανή τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να πάψουν να καταστρέφονται ανθρώπινες ζωές με τους πιο αδικαιολόγητους τρόπους. Γιατί όπως θα δούμε αμέσως παρακάτω, έπειτα από ανάλυση των ΔΟΤΑ της τροχαίας Θεσσαλονίκης, γίνεται καταφανές πως ο Δήμος μας δυστυχώς πρωτοτυπεί στις αιτίες που βρίσκονται πίσω από τα θανατηφόρα/σοβαρά τροχαία ατυχήματα που γίνονται εντός των δρόμων του δήμου, με το ευχάριστο ωστόσο νέο να έγκειται στο γεγονός ότι με συγκεκριμένα μέτρα και γενικότερες στρατηγικές μπορεί να σταματήσει το ‘’κακό’’ που λαμβάνει χώρα στους δρόμους μας.

Σχήμα 1 : Αίτια των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων στο δήμο Θεσσαλονίκης για την περίοδο 2010-2015 (72 στο σύνολο)

aitia-thanathforon-2010-2015

Κύρια αιτία με 18 θανάτους την περίοδο 2010-2015 είναι η ανεξέλεγκτη διάσχιση οδοστρώματος από πεζό, δηλαδή κάποιος πολίτης που προσπάθησε να διασχίσει το δρόμο εκτός διάβασης, είτε με κόκκινο σηματοδότη για πεζούς, είτε απερίσκεπτα περπατούσε μες τον δρόμο κτλπ κτλπ. Και εδώ να σημειωθεί πως για αυτούς τους 18 θανάτους ευθυνόταν αποκλειστικά και μόνον ο πεζος. Αυτό διευκρινίζεται διότι οι περιπτώσεις με αιτία την ανεξέλεγκτη διάσχιση οδοστρώματος στην πραγματικότητα είναι αρκετές περισσότερες απλά διαχωρίζονται ως δευτερογενής αιτίες και αυτό συμβαίνει όταν ταυτοχρόνως ευθύνεται και ο οδηγός. Για παράδειγμα, η έλλειψη προσοχής εκ μέρος του οδηγού είναι μια αρκετά συχνή αιτία θανατηφόρου τροχαίου με 12 κρούσματα για την εξεταζόμενη περίοδο. Αυτή ωστόσο είναι η κύρια αναγραφόμενη αιτία από την τροχαία, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις συμπληρώνει και μια δεύτερη αιτία, πχ σε 5 περιπτώσεις έλλειψης προσοχής του οδηγού το θύμα παρασύρθηκε ενώ διέσχιζε το δρόμο αντικανονικά αλλά αυτό δε φαίνεται εκ πρώτης όψεως γιατί δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στην παράβαση του οδηγού. Οπότε το ‘’κακό’’ με τους πεζούς που διασχίζουν ανεξέλεγκτα το δρόμο είναι πολύ μεγαλύτερο. Οι υπόλοιπες αιτίες πάνω-κάτω κυμαίνονται σε αναμενόμενα-λογικά πλαίσια.

Σχήμα 2 : Αίτια των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων στο δήμο Θεσσαλονίκης για την περίοδο 2010-2015 (130 στο σύνολο)

aitia-sovaron-atyxhmaton-2010-2015

Δυστυχώς και εδώ δεν αλλάζει κάτι. Κυρίαρχη αιτία των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων στο δήμο Θεσσαλονίκης την περίοδο 2010-2015 είναι η ανεξέλεγκτη διάσχιση οδοστρώματος από πεζό με 28 περιπτώσεις καταγεγραμμένες από την τροχαία στις οποίες ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο ο πεζός. Ακολουθεί η έλλειψη προσοχής (18), η παράβαση σηματοδότη (15), η υπερβολική ταχύτητα (12), 10 περιπτώσεις ερευνώνται, 6 περιπτώσεις αφορούν την παραβίαση προτεραιότητας, 4 ολισθηρότητα του οδοστρώματος και 37 περιπτώσεις με λοιπά αίτια αναφερόμενα σε οδηγούς. Σχεδόν για όλες τις παραπάνω αιτίες, η παγκόσμια και ευρωπαϊκή επιστημονική κοινότητα έχει καταθέσει πληθώρα προτάσεων για μέτρα αντιμετώπισης που μέχρι σήμερα στη χώρα μας περιορίζονταν κυρίως στο ‘’φόβο’’ των προστίμων, κάτι που κι αυτό βγαίνει από το τραπέζι καθώς τα πρόστιμα για παραβίαση του κ.ο.κ προσφάτως προτάθηκε να μειωθούν στο μισό (για λόγους εισπραξιμώτητας).
Για την περίπτωση όμως της ανεξέλεγκτης διάσχισης οδοστρώματος από πεζούς, η μοναδική ρεαλιστική αντιμετώπιση έχει να κάνει με απλές παρεμβάσεις της πολιτείας στους δρόμους-σημεία όπου εμφανίζονται τέτοιου είδους ατυχήματα με τη μεγαλύτερη συχνότητα, όπου κατόπιν σχετικής μελέτης πρέπει να αυξηθούν οι διαβάσεις και να τοποθετηθούν κάγκελα χαμηλού ύψους (βλέπε Τσιμισκή) για να «οδηγούνται» οι πεζοί στις διαβάσεις και να μην επιχειρούν να διασχίσουν τον δρόμο όπου και όποτε τους βολεύει. Περισσότερα για αυτό το ζήτημα θα δούμε και στη συνέχεια.